Mer information

fredag 26 november 2010

Från Astana

Hej! Vad konstiga mina mobilbloggar blev, hälften kom inte fram.

Kom fram klockan 05.00 hit till landet och fick ansöka om visum på plats, det gick på max en halvtimme. Så det jag inte kunde fixa på två månader gick på en halvtimme här eftersom alla papper var i sin ordning. Planet var en timme försenat från Stockholm så jag fick springa igenom för att hinna till flyget, med min vanliga tur låt gaten längst längst bort och jag fick gå igenom en säkerhetskontroll till innan jag skyndade till min dörr. Självklart fick jag ta av mig mina kängor, min kappa, av med skärp, örhängen, ut med datorn från bagage och fodral. Att packa ihop allt det där tog mig typ fem minuter. Och det är rätt mycket när man bara har 15 minuter på sig. När jag sprang till säkerhetskontrollen stod även en massa pilgrimer till Mecka i en klunga och "täckte" vägen. När jag till slut kom fram var passkontrollanterna så stressade och bussen väntade utanför att han skrek åt mig att ta upp mitt pass. Han bläddrade snabbt igenom och sa att han inte kunde släppa på mig för att jag inte hade något visum och då brast det för mig. Jag ska inte gå in på närmare detaljer men det slutade med att jag blev påsläppt med en ursäkt. Även fast det var jag som hade fel. Så jag satt hela vägen och var lite orolig för att inte bli insläppt i landet, eftersom jag kom sist till planet fanns det inte heller plats i hyllorna så jag satt med mitt handbagage vid mina fötter. I fem timmar. Aj.

Möttes upp av tre OSCE representanter som pluggade på universitet och fick sin undervisning på turkiska så allt gick smidigt till, allt ifrån visum till att gå förbi säkerhetskontrollen till att bli skjutsad till hotellet på folktomma och kusligt välordnade vägar.

Till min stora förskräckelse fick jag idag surt acceptera att jag inte har internet på rummet, satte mig då istället med min livlina till dator på andra våningen och fick lite sympati från receptionisten som släppte in mig i ett tomt rum och här sitter jag nu och skriver.

Det mörknar så fort här och jag vill inte gå ut när det är mörkt riktigt än eftersom jag inte är tillräckligt trygg i staden så jag är fast här på hotellet ett bra tag till. Var ute en vända med Ibrahim abi, ordförande för Kazakiska kulturföreningen i Västerås som är här både för konferens och nöjesbesök.

200 dollar är typ 29.476 tenge. 1 dollar är 147 tenge. 1 dollar ligger på 6.96 kronor. 100 kronor är 2117 tenge. Är väldigt förvirrad kort sagt.


Jag skulle egentligen registrera mig som deltagare på konferensen och få min bricka idag men hann inte riktigt det så det ska jag göra imorgon då bussen till byggnaden avgår 08.30. Måste registrera mig, eventuellt skriva upp mig på talarlistan. Kolla läget, plocka på mig schema och papper. Jag har imorgon den 26 november och den 27 november på mig. Åker hem lördag natt.

Det är rätt så coolt här och jag ska blogga om lite olika ämnen. Är det något ni vill veta? De här rubrikerna har jag tänkt att ge ett helt inlägg till.

Vad jag gör här, vad är OSCE?

Kylan

Språkproblemen

Staden Astana

Är det intressant? Bryr ni er? Svara då!


Alev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar