Mer information

lördag 27 november 2010

Snart ska jag tala.Nu har andra dagen börjat, idag träffade jag ännu fler turkiska delegater från andra länder. Vi kanske är 10 personer här från olika länder i Europa som har liknande problem, Sverige har inte lika stora problem med ämnen som berörs idag om bland annat intolerans mot invandrare som i andra länder i Europa men det sås massa frön idag och det är upp till oss att hindra dem från att gro.

Jag önskar att vi kunde ha snackat ihop oss  för att få mer kraft bakom våra tal. Anförandet man håller ska vara uppdelat i två delar. Utmaningar och åtgärdsförslag. Det är inte alla som håller sig till det här tyvärr så ibland blir det bara långa utläggningar om hur dåligt det är i landet de kommer från. Nästan alla deltagare med turkiska rötter har vart på sådana här forum tiotals gånger och har stor erfarenhet, på samma gång som det är mycket hjälpsamma. Man kan lära sig extremt mycket om man är uppmärksam. Två jurister och en professor i religion kan inte vara annat än givande sällskap.

Hälsade även på de statliga delegaterna från Sverige och Turkiet, lämnade TUF information och mitt kort. Sprider ordet såklart!

Just nu sitter vi och lyssnar på en rysk migrantforskare som analyserat rysk invandring och deras språkkunskaper och hur de påverkar synen på dem. Damen talar ryska och tackade i inledningen för att hon fick tala på sitt modersmål, och vi sitter alltså då med hörlurar och lyssnar på en irländare som översätter till engelska. OSCE har fem officiella språk som de finns alltid tolkning till. Tyska, engelska, franska, spanska, italienska och i år tolkar de också kazakiska och ryska eftersom det är modersmål i ordförandelandet Kazakstan. Jag skulle gärna talat på svenska.


Jag ska tala snart och det är lite nervös faktiskt. De har sänkt taltiden till två och en halv minut istället för tre och jag klockade tre och en halv minut igår när jag övade på hotellet. Måste fixa det. 

Nu sätter organisationerna igång med sina anföranden. 

Då kör vi. 

Berättar sen vad jag ska tala om. Och om övervakningen på hotellet. Haha. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar