Mer information

fredag 30 september 2011

Andra historiska resor till Turkiet.,

Det anordnas också andra resor till Turkiet än med temat islam. 


Här är en resa som besöker Istanbul-Troja-Pergamon-Teos-Efesos-Priene-Miletos-Didyma-Knidos-Halikarnassos .


Även om namnen inte är bekanta så är det alltså Turkiet vi talar om. Här är utdrag ur resans schema:


 Efter lunch besöker vi den medeltida klosterkyrkan Chora med sina världsberömda mosaiker och målningar med motiv från Nya Testamentet. På eftermiddagen reser vi ca 30 mil med luftkonditionerad buss längs norra kusten av Marmarasjön och anländer på kvällen till Eçebat längst ut på Gallipolihalvön. Här lämnar vi Europa och åker färja på Dardanellernas smalaste del. Vi lägger till i Çanakkale och tar in på vårt hotell nära hamnen sent på kvällen.


Ayvalik-Pergamon Kusadasi
Vi beger oss ut till det antika Pergamons akropolis med bl a fundamentet till Zeus-altaret, som plockades ner sten för sten och fraktades med lastbåtar till Tyskland och Berlin, där det fortfarande finns att beskåda. Teatern ligger magnifikt i den branta sluttningen. Utsikten är hänförande. Vi besöker sedan Asklepieion, som var ett stort sjukhusområde under antiken. Anläggningen är imponerande. Efter gemensam lunch i Bergama far vi vidare mot kusten via Izmir, Turkiets tredje stad. Vi är på väg mot Teos. Teos ligger vid havet och där finns en romersk hamn. Inbäddad i grönskan ligger ruinen av ett Dionysostempel. Hit kommer sällan några besökare och vi njuter av stillheten. 

Efesos-Priene-Miletos-Didyma-Altinkum
Vi åker till den välbevarade staden Priene från Alexander den stores tid och vidare mot
Miletos för att besöka den överdådiga teatern. Vi avslutar vår utflykt med att se det stora
orakeltemplet tillägnat Apollon i Didyma.Efesos
Dagen ägnas åt Efesos, en av de bäst bevarade och största antika ruinstäderna. Många exempel på monumental arkitektur förevisas. Vi ser bl a Trajanus fontän, Hadrianus tempel, Celsus bibliotek och naturligtvis den stora teatern där Paulus höll på att orsaka upplopp. Förmiddagen avslutas i den stora tidigkristna Johannesbasilikan. Efter denna upplevelse beger vi oss till Selçuk för gemensam lunch. Efter lunch besöker vi det arkeologiska museet och sedan åker vi upp till Marias hus och njuter av den vackra platsen där Jesu moder enligt traditionen tillbringade sina sista dagar tillsammans med Johannes. Middag i Kusadasi.

Ännu häftigare va? Det här är mer än de flesta "vanliga" turk-svenskarna ser och vet under sin livstid. Man önskar att man hade tid att lägga ner och åka runt hela Turkiet, lära sig hela dess historia eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar