Mer information

fredag 30 september 2011

Jan Hjärpes Istanbulresor

Visste ni att religionshistorikern, författaren och professor emeritus i Islamologi anordnar resor till Istanbul med tema Islam?

Tillsammans med olika företag som anordnar historiska resor hittade jag bland annat den här resan. Det är prisvärt och här är utdrag ur schemat:

Svenska forskningsinstitutet, stadsrundtur
Morgonföreläsning av Jan Hjärpe: Muhammeds liv och islams institutioner och praxis. Vi åker buss till Sveriges generalkonsulat vid Istiklal-gatan i Pera. Vi besöker Svenska forskningsinstitutet och får en föreläsning om religion och politik i dagens Turkiet. Därefter kan man äta lunch vid något av de många matställena på Istiklal, ”Ströget” i Istanbul. På eftermiddagen bussresa över till den asiatiska sidan under ledning av vår lokalguide Serhat Paktas, som under veckans gång berättar om Turkiets sociala, ekonomiska och politiska förhållanden och Turkiets historia. 


Morgonföreläsning av Jan Hjärpe: Hur fungerar religion? Hur kan vi förstå och studera en religion – islam – och hur den fungerar i individens liv och i gemenskap med andra? (Föreläsningarna under förmiddagarna är på cirka två timmar med en paus mitt i.)
Vi åker buss till Süleymaniyemoskén och besöker den och mausoleerna där. Lunch vid en servering i närheten med turkisk ”husmanskost”. Därefter ett besök i Shehzademoskén (också ett av Sinans verk). På eftermiddagen (om vädret tillåter) gör vi en båttur på Bosporen. På återfärden besöker vi den lilla Blachernekyrkan med dess reningskälla (Hagíasma) och ”brända madonna”, som inspirerade Gunnar Ekelöf till några av dikterna i hans ”Dîwân över fursten av Emgión”. Häftigt va?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar