Mer information

onsdag 28 september 2011

TCG Orucreis på besök i Göteborg


Fregatten TCG (Turkiye Cumhuriyeti Gemisi) Orucreis var på besök i Göteborg efter NATO övning där även Sverige deltagit och en uppvisningsresa runt om i Europa. Det var tydligen tänkt att grekiska och tyska skepp skulle delta på både övning och resan därefter. Dock så hade grekland inte råd att skicka båtar ens på övning och tyskarna kom inte ut ur sitt eget vatten efter övningen som Orucreis agerade flaggskepp på. 

Orucreis har en besättning på 200 soldater, varav även en amiral var närvarande i och med NATO uppdrag och övningen man befann sig i. När man stannade till i Göteborgs hamn så besöktes båten flitigt, och soldaterna uppskattade uppmärksamheten de fick. Nyheten om besöket spred sig väldigt snabbt bland Göteborgs turkar, som självklart var dem de flitigaste besökarna.

Under besöken fick man en guidad tur av en underofficer (Sergeant) där man fick veta i princip allt om skeppets beväpning till hur den styrdes. Det ståtliga skeppet hade till och med en helikopter ombord som man plockade ut vid behov, fler missiler än vad jag kan minnas och en massa små båtar. Det var imponerande att se hur mycket en 20-21 årig sergeant kunde och hur mycket vitalt ansvar de lastades med men trots det skötte sina uppgifter punktligt. Jämför man med svenska mått så är det svårt att förstå hur dessa unga män, nyexaminerade sergeanter, har anmält sig till att tjänstgöra ute till havs i MINST 15 år framöver, varav man ligger i ständig beredskap (vilket innebär minimal ledighet och landgång) på sina båtar. Det mest slående var troligen de glada minerna och hövligheten hos de turkiska soldaterna, från menig till officer, alla var glada och jätte trevliga hela tiden. 

Vi fick en bra kontakt med soldaterna och bjöds längre in i båten för en kopp kaffe. Där vi fick höra lite av hur livet fungerade ombord. De flesta hade inte varit hemma på över ett år, alltså sedan de tog studenten och skeppades ut. Än fler hade inte ätit hemmalagad mat lika länge och klagade över att McDonald’s smakade likadant vilket land de än hamnade i. De flesta tyckte om livet till havs, och funderade på att göra officers provet och fortsätta sin karriär i marinen, andra ville jobba på civila skepp. Dock var alla förbannade på människorna man hjälpte ur Libyen, då TCG Orucreis var första båten som trotsade Libyen och gick in och evakuerade människor. Man hade hämtat upp hundra tals människor, delat allt man hade med dessa, men fått utstå kritik i media senare. Variationen var enorm och de flesta såg ut att vara unga nog att nekas entré på krogen, men vilken disciplin och kunskap! 

Idag (tisdag) åkte Orucreis vidare till de brittiska öarna, där de ska utföra en sista övning och uppvisning. Deras tur tar inte slut där, på hemvägen ska de åka förbi Somalia och jaga pirater innan de åker hem.


´Mustafa Emre Akin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar