Mer information

tisdag 25 oktober 2011

Dagens nyheter vinkling

Här kan ni läsa är artikel från DN:s hemsida som formulerar sig på ett väldigt konstigt sett om en humanitär katastrof. En TUF medlem reagerade och mailade TT nedanstående mail eftersom DN hänvisar till TT i artikeln. 


Hej,
Jag råkade av en slump stöta på nedanstående artikel om jordbävningen i Turkiet. Artikeln är från TT och publicerad på DN.
Jag kan inte låta bli att ifrågasätta er journalistik. Vad är detta för vinkel? Hundratals människor har dött, kurder, turkar, barn ungdomar och vuxna och ni väljer att politisera denna naturkatastrof? Och detta gör ni genom att intervjua en statsdelsborgmästare i DIYARBAKIR??? I egenskap av vad ger ni honom utrymme i artikeln? Vad har han med Van att göra? Det ju samma sak som att borgmästaren i Linköping skulle kommentera läget i Stockholm.

Pinsamt TT, Pinsamt DN.

Att det är dags att bojkotta DN har jag insett för ett tag sen. Men TT har jag tagit på allvar hittills, och det vill jag fortsätta göra, så skippa gärna era grundlösa artiklar och satsa på seriös, objektiv journalistik.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/manga-kommer-att-do
Hon fick följande svar:


Hej,

Demirbas uttalade sig i TT:s text i första hand som ögonvittne, se hela texten nedan. DN verkar ha klippt ut delar av den artikeln för sin webbvariant.

Vänligen,

TT:s utrikesredaktion


Död och kyla i skalvdrabbat Turkiet
Stockholm (TT)

I ruiner och bråte söks efter överlevande i det skalvdrabbade Van och Ercis i östra Turkiet.
-Många kommer att dö, sannolikt fler än 1~000, befarar kurdiske politikern Abdullah Demirbas.
Demirbas är stadsdelsborgmästare i Sur i storstaden Diyarbakir och besökte det drabbade området i söndags kväll.
-Situationen i Ercis är väldigt illa. Omkring 100 byggnader har fallit ihop och mer än 200 människor är döda. Läget i Van är bättre, men ingen vågar gå hem till sina hus, berättade han på telefon till TT på måndagen.

Officiellt hade de turkiska myndigheterna nått upp till minst 264 döda och över 1~300 skadade på måndagseftermiddagen. Redan i söndags varslades dock om att antalet döda kan uppgå till minst 1~000.
-Det finns många byar dit ännu ingen har nått. Ingen vet någonting om dem ännu, sade Demirbas.

"Håll ut"
Från katastrofstäderna visades tv-bilder från hjälpinsatsen.
-Håll ut, håll ut, uppmanade räddningsarbetarna enligt Reuters en pojke i tioårsåldern, innan han mödosamt grävdes fram ur ruinerna. -Vi förstod inte _ plötsligt var det damm överallt, våra ögon fylldes av det och vi kastades runt, in i väggar och möbler. Det pågick i 20 sekunder, berättade i sin tur 23-årige Yunus Ozmen för AFP.
Han och många andra fick sedan kura ihop sig under natten, i nollgradig temperatur.
-Vi tillbringade natten ute på gatan och gjorde upp en eld för att bli varma.

Långsam hjälp?
Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan besökte skalvområdet i söndags. Turkiet har skickat 1~200 sök- och räddningsgrupper, 150 ambulanser, 7~500 tält och 22~000 filtar till området.
-Det som jag tycker är välkomnande är att räddningsarbetet tydligen har fungerat bra redan från början, sade Van-födda svenska politikern Gulan Avci till TT efter att ha varit i kontakt med släkt och bekanta i området.

Samtidigt fanns också skarp kritik mot reaktionen från Turkiet _ vars militär för närvarande genomför en kraftig offensiv mot den kurdiska gerillan.
-Hjälpinsatsen har kommit för sent och regeringen har heller inte accepterat hjälp från utlandet, kritiserade Abdullah Demirbas.

Bland de länder som ändå erbjudit hjälp finns Israel och Grekland. Även Sverige är redo.
-Vi förbereder oss så att vi ska kunna skicka både material och personal om det kommer en hjälpbegäran, sade pressekreterare Erik Löfgren på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Reagerar du också på det här? 


Björn Hedensjö (inte att förväxla med Björn "religiös påhittad figur Muhammed" Wiman) är redaktionschef och nyhetschef på DN.se. Sänd honom ett mail och berätta vad du tycker. 


bjorn.hedensjo@dn.se

Har du själv någon gång reagerat över en artikel och fått svar? Skicka in till info@tuf.nu så lägger vi upp det här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar