Mer information

lördag 1 oktober 2011

När alla dör av samma sjukdom...

Det är första oktober, vilket innebär att den är den första dan på den internationella bröstcancermånaden. Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. Det vanligaste cancersjukdomen på min fars ort är lungcancer, även kallat för karainhastaligi. Oavsett kön.

När en person dör eller får cancer som ursprunligen kommer från orten Karain, frågar man inte ens vad det är för sjukdom eller cancersort. Alla vet att det är lungcancer, det är så givet. Och i princip alla som har anknytning till Karain har förlorat en eller flera anhöriga på grund av karainhastaligi.

Det finns flera olika teorier varför just människor från Karain får lungcancer. En orsak är att det finns asbest på orten. Staten har gjort mer eller mindre insatser för att få människor att flytta från orten. Förgäves. För vem vill flytta från en område där man har ovärderliga minnen, känslomässig band, odlingsmark, hus och liknande. Sedan länge är en het potatis om staten ska (tvångs)förflytta människor som bor i Karain. Och det är inte bara dem som bor i Karain som får sjukdomen. Dem som har flyttat därifrån för längesen kämpar med/går bort på grund av samma sjukdom.

Cancer är hemsk. Att förlora en anhörig är hemsk. Att se anhöriga från Karain dö av samma sjukdom är ännu mer hemsk. Jag har förlorat flera av mina anhöriga av skitsjukdomen. Senast för några veckor förlorade jag en nära anhörig. Jag behövde inte fråga pappa varför hon dog. Det är en icke-fråga, och så uppenbar.

Med mitt inlägg vill jag hedra alla cancerkämpare och anhöriga. Och dem som har gått bort, ni lever kvar i våra hjärtan och finns i våra bön. Inte bara i oktober, utan varje månad, varje dag och varje minut.../Gülsen

1 kommentar:

  1. Mycket bra inlägg, mycket fint inlägg! Vi hedrar dem var dag..

    SvaraRadera