Mer information

lördag 15 januari 2011

En rolig nyhet för alla som spelar fotboll!


Aydin Ünsal blev idag värvad till Boluspor som spelar i Turkiets 2:a högsta division (Sveriges motsvarighet till Superttan). Aydin är även medlem i Turkiska Ungdomsförbundet sedan en lång tid tillbaka. Vi från TUF önskar Aydin lycka till i sin professionella karriär som fotbollspelare i Turkiet.

fredag 14 januari 2011

DN's okunskap och ovilja att lära sig


I dagens nummer av DN, tror det var bostadsdelen så fanns det på första sidan en bild på ett lite annorlunda inrett rum. En onödig artikel om inredning. I texten hade man beskrivit och namnget perioden stolen kom ifrån, vilken sorts stol det var, de hade även namngett lampan. Allt i rummet var namngett till sin art, vilken period det härstamma ifrån och vilken sorts konst det var.

MEN den stora tavlan mitt i rummet, med ett porträtt av en av de sista osmanska sultanerna var beskrivet; "en man i fez". Sultanen Abdulhamid II namnges som "en man i fez" av en av Sveriges största dagstidningar.

Skamligt! Vilken rådande okunskap! Eller vilken ovilja att inte lägga ner några få sekunder på google.com för att söka upp vem som är på porträttet!

Varför? Hade det varit en fransk kung, kanske en spansk kung eller varför inte en bild på någon anonym kvinna med bar överkropp..så hade tavlan namngetts korrekt med dess skapare...

Jag menar inte på en konspiration mot turkar, utan bara på en brist av kunskap och ovilja att lära sig! Hur ska vi bredda gränserna och övervinna fördomar när sådant förekommer?

Sedef

Nicolas Cage i Turkiet - Avanos

Har ni hört senaste nytt??

Nicolas Cage är i Turkiet/Avanos för inspelning av slutscenerna för kommande filmen Ghost rider 2..

Inte illa må jag säga, att ha en världskänd och Oscarnominerad skådespelare i Turkiet men framförallt i ens egna trakter :)

Förresten vad tyckte ni om första filmen, Ghost rider? Jag tyckte om den !

Läs nyheten här:
http://www.sondakika.com/haber-nicolas-cage-turkiye-de-2471720/


Sedef

torsdag 13 januari 2011

Vår Okan med i DN


För er som missade att våra kära styrelseledamot och kassör Okan Oktav var med i DN's artikelserie på kultursidorna den 5 jan, finns här en bild på artikeln.

Artikelserien hette "De är världens framtid" och fokuserade på ungdomar runt om i världen som arbetar för en bättre framtid för oss alla. De ungas röst här i Sverige representerades av vår egna Okan Oktav :)

Reportaget med Okan beskriver Okans vardag, hans framtida drömmar och mål. Men framförallt läggs fokus på Okans drivkraft och vilja för en förändring i samhället, och att en väg till en sådan påverkan är genom aktivt föreningsliv.

Okan berättar hur han blev aktiv, vad han gör på TUF samt att han för årets Barnens Dag firande är huvudansvarig.

Det är din drivkraft och din styrka vännen, som uppmärksammats av samhället o DN! Fortsätt såhär och du kommer långt! Som en vis man, som du känner, brukar säga; "Sikta alltid mot stjärnorna så når du molnen" ;)

Rinkebysvenska

För er som har problem att förstå invandrarsvenska finns nu denna hemsida med fantastiska översättningar där urpsrungsspråket för ordet står. Många tveksamma turkiska bidrag förstås. Bland annat köpek, araba, sus len och "abou". Och ordet zenci, som kallas nedsättande. Vad säger ni om det? Tycker ni att ordet zenci är nedsättande? Finns det ens några synonymer? Och ordet "chal" är ju faktiskt också från turkiskans "çalmak", att stjäla.

Invandrarsvenska, eller Rinkebysvenska har ju blivit ett mycket omstritt begrepp, det har stormat väldigt mycket runt "utövarna" det vill säga de människor som talar på det sättet. Det har analyserats och debatterats över huvuden på ungdomarna som växt upp med det här sättet att utrycka sig och man har tillskrivit dem ett språkligt handikapp som kommer att hindra dem i sitt framtida liv. Vad tycker ni om det? Av många kallas det för en sociolekt men det är svårt att avgränsa vilken homogen social grupp som talar Rinkebysvenska. Jag ser det mer som ett sätt att uttrycka sig på och inte ett "språk" eller en "dialekt". Och visst kan det hindra många från att faktiskt göra sig förstådda men ska man börja avgöra vad som är rätt eller fel måste man först bestämma vad som är "ren svenska" och det tror jag att många har olika åsikter om i vårt avlånga land.

Det är inte heller en debatt vi är ensamma om här i Sverige. Samma sak gäller för övrigt i Turkiet, det nya språkutövningssättet som växer fram bland vissa grupper (istio, gidio, fufufu, warmisin, NbR?) är föraktat av de övriga.

Googla på rinkebysvenska och ni får fram X antal nedsättande debatter. Trevlig läsning!

onsdag 12 januari 2011

Bloggtips!

Om ni gillar matlagning, inredning eller att läsa bloggar får ni inte missa Yasemins blogg Mezehouse , efter en paus är hon tillbaka igen med värdefulla matlagningstips med inspiration från världens olika hörn. Hon lagar och visar upp vackra turkiska maträtter och fungerar som inspiratör på många olika sätt, utöver det är hon också en aktiv person som syns på många av TUF:s aktiviteter. TUF gillar! Och våra mammor gillar!

Hamit Altintops stenhårda missil blev årets mål.Under måndagskvällen utspelade sig FIFAs Ballon d´Or 2010 gala. En gala där man delar ut flera priser som t.ex. världens bästa spelare, bästa startelva och snyggaste målet. Med över en miljon röster till närmaste konkurrent blev vinnare av priset 2010 den turkiska landslagsspelaren Hamit Altintop med sitt mål i EM-kvals matchen mot Kazakstan, på en hörna av Emre Belozoglu drog Altintop till bollen direkt volley och avfyrade en stenhård missil.

När Hamit Altintop ska själv beskriva målet säger han: ”När Emre sände över bollen från hörnan bestämde jag mig direkt för att försöka. I sådana här situationer kan man inte direkt väga för- och nackdelar, det gäller bara att pröva sin tur.”

Stort grattis till Hamit Altintop!

Cihan

tisdag 11 januari 2011

Sponsormöte


Sponsormöte på TUF,  ungdomar som samlats för att hjälpa till att hitta sponsorer till Barnens dag firandet 17 april.

Buyukelciligimizden duyuru

Öğrencilerimizin Türkçe eğitimlerinde yararlanılmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığımızca Büyükelçiliğimize ulaştırılan Türkçe ve Türk Kültürü dersi öğretim materyali, çalışma kitabı ile öğretmen kılavuzunu içeren ve 1.-3., 4.-5., 6.-7., 8.-10. sınıflar için hazırlanan setler anadili öğretmenlerimize dağıtılmaya başlanmıştır.

Vatandaşlarımıza saygıyla duyurulur.

T.C. Stokholm Büyükelçiliği

Klicka er in på Turkiska ambassadens hemsida via den här länken, den är väluppdaterad och här finns nästan all information du behöver!

måndag 10 januari 2011

Mini spelning med Fikret Cesmeli

vandringar längs ingivelsens vägar

möten med sagolika människor

musik ur tomma intet

Ett samspel på Multikulti kring
INTET – musiker medier mystiker
Anders Hammarlunds nyutkomna bok om nay-flöjtens värld

Anders Hammarlund nay
Aleksander Dybowski darbuka
Fikret Çeşmeli sång, bağlama
Emil Hammarlund ljud

Onsdagen den 12 januari 2011 kl. 19.30 (insläpp 19.00)

Multikulti 08-643 61 29

Sankt Paulsgatan 3
Stockholm

entré 80:-

Radyo Merhaba

Radyomuz radyo merhaba Jönköpingde yaklasik bir yildan beri cumartesi gunleri saat 14.00 ile 17.00 arasi Fm89.5 den Turkce yayin yapmaktadir.

2011 yiliyla birlikte radyomuzun yöneticisi ve program sunucusu Soner Alacam dir.Jönköping Turk Kultur dernegimizin ve cok degerli baskanimiz syn.Mehmet Özer beyin buyuk katkilariyla radyomuz yayin hayatina devam etmektedir.Y

ayinlarimizda Turkce muzik ,canli telefon baglantilarimiz,cok degerli konuklarimiz,Isvecde yasayan vatandaslarimizin basarilari,sorunlari,sevincleri,uzuntulerini harmanliyoruz.

Su an icin ulasabildigimiz kitle Jönköpings Län de yasiyan vatandaslarimiz,amacimiz yayin agimizi dahada genisletmek ve bunun icinde gerekli grisimlere basladik .

En kisa zamanda Isvecde yasayan butun vatandaslarimiza ulasmak istiyoruz.

Bu arada Turk federasyonu, Malmö Turk dernegimiz ve daha bircok dernek ve kruluslarin katkilarinida unutmamak lazim.


Svensk Turkiska Kulturföreningen Jönköping

Saygilarimizla Radio Hej-MERHABA

söndag 9 januari 2011

Eurovision

Turkiets Eurovision bidrag, vad tycker ni?Yuksek Sadakat brukar alltid leverera. Men låten? Kan vi inte chocka med en svängig saz-låt.

Låten.. Jag känner tveksamhet. Stor tveksamhet. Välkommen att övertyga mig.


Alev

Hej från oss

Tråkigt med möte utan Alev men det går!

möte snart

Kom just från hotellet och sitter i lokalen. vi väntar in på de andra medlemmarna som ska komma snart, de andra som är i lokalen förbereder för frukost. jag och cihan har redan gjort i 4 klassigt frukost med professorn och hans fru. diskutionen var på hög nivå!

/Ali