Mer information

torsdag 16 juni 2011

Tips för sommardagar

Minns ni att Euroturk recenserade resereportageboken om Turkiet i sitt sjätte nummer? Må så vara att vi här på bloggen är lite efter men under resans tid bloggade även författarna, varsågod att ta igen lite Turkiet läsning så här under lata sommardagar.

Vi har tidigare också tipsat om P1:s programserie från förra året "med ena foten i Turkiet" men det tål att tipsas om igen, i fyra delar avhandlar Emma Janke och Ulrika Bergqvist på Klippan produktion landets olika lager. Allt ifrån flyktingproblematiken i Istanbuls myller, minoriteter, den stora slöjkontroversen och de stora kontrasterna mellan landets rika och fattiga.  Här kan du lyssna på programmen. Du kan också göra det via din iPhone, appen "SR".

Nu kan det ju vara så att man känner att man kan det gamla hemlandet utan och innan men jag själv finner stort nöje i att lyssna på hur objektiva betraktare ser på Turkiet. Initiativ som tas för att visa upp det riktiga Turkiet, inte bara den genomgående inte så kritiska synen svenska medier förmedlar idag, bör uppmärksammas och uppmuntras!

tisdag 14 juni 2011

Skriv!

För dig som känner dig manad att skriva för Newsmill söker de nu debattörer som har erfarenhet privat, eller professionellt av Turkiets demokratiprocess. Hittills har bara Gulan Avci blivit intervjuad om valkaoset så det skulle vara intressant att få en annan bild. Skriv! Skriv!

Bröllop!

Tittar just nu på svt2 programmet "Tager Du", där vi får följa två norska bröllop, bland annat norsk-turkarna Hakan och Nurdeniz. Det sänds senare inatt på SVT men jag rekommenderar det verkligen, det är roligt att se ett norsk-turkiskt bröllop på svensk TV. Så utspridda är vi turkar över världen men trots det har vi nästan exakt likadana bröllopstraditioner ser jag nu.Tager du

Norsk dokumentärserie från 2009. Del 2 av 5. Hakan och Nurdeniz har turkiska rötter, men är födda i Norge båda två. När deras bröllop nu närmar sig är det en stor tillställning med många inblandade, man väntar närmare 600 gäster. Sara och Bjørge har planerat ett bröllop enligt gamla norska bondetraditioner, men stöter på oväntade komplikationer.
Även i SVT1 senare i natt, SVT2 16/6, SVT2 18/6, SVT24 19/6 och SVT2 20/6

måndag 13 juni 2011

Då var valet över!

Hej alla läsare!

Då var det turkiska parlamentsvalet över och AK Parti fortsätter att styra Turkiet på egen hand. Och det oroar vissa människor samtidigt som andra är väldigt nöjda över.

Vad tycker ni? Är det bra att AKP styr landet på egen hand? Behövs det en starkare opposition i Turkiet?

/ Muzaffer

Valet och tillhörande läsning

Spännande med val i Turkiet, den här gången har svenska medier rapporterat intensivt från processen vilket resulterat i följande smickrande läsning i Dagens nyheter där det framgår att oppositionsledare i Turkiet stämt sittande premiärminister för att han kallat honom för "israelagent". Här kan ni läsa Aftonbladets analys om valet. Här kan ni läsa om när Svenska dagbladet träffade turkiska väljare, här kan ni läsa vad Anna Maria Corazza Bildt och moderatpolitikern Sedat Dogru skriver mycket insiktsfullt om Turkiets situation idag.Vad tycker ni om valresultatet?