Mer information

lördag 1 oktober 2011

När alla dör av samma sjukdom...

Det är första oktober, vilket innebär att den är den första dan på den internationella bröstcancermånaden. Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. Det vanligaste cancersjukdomen på min fars ort är lungcancer, även kallat för karainhastaligi. Oavsett kön.

När en person dör eller får cancer som ursprunligen kommer från orten Karain, frågar man inte ens vad det är för sjukdom eller cancersort. Alla vet att det är lungcancer, det är så givet. Och i princip alla som har anknytning till Karain har förlorat en eller flera anhöriga på grund av karainhastaligi.

Det finns flera olika teorier varför just människor från Karain får lungcancer. En orsak är att det finns asbest på orten. Staten har gjort mer eller mindre insatser för att få människor att flytta från orten. Förgäves. För vem vill flytta från en område där man har ovärderliga minnen, känslomässig band, odlingsmark, hus och liknande. Sedan länge är en het potatis om staten ska (tvångs)förflytta människor som bor i Karain. Och det är inte bara dem som bor i Karain som får sjukdomen. Dem som har flyttat därifrån för längesen kämpar med/går bort på grund av samma sjukdom.

Cancer är hemsk. Att förlora en anhörig är hemsk. Att se anhöriga från Karain dö av samma sjukdom är ännu mer hemsk. Jag har förlorat flera av mina anhöriga av skitsjukdomen. Senast för några veckor förlorade jag en nära anhörig. Jag behövde inte fråga pappa varför hon dog. Det är en icke-fråga, och så uppenbar.

Med mitt inlägg vill jag hedra alla cancerkämpare och anhöriga. Och dem som har gått bort, ni lever kvar i våra hjärtan och finns i våra bön. Inte bara i oktober, utan varje månad, varje dag och varje minut.../Gülsen

En liten grej bara

Den som gissar rätt på vad den här länken har att göra med turk-svenskar får något fint. En kram eller äran.

fredag 30 september 2011

Andra historiska resor till Turkiet.,

Det anordnas också andra resor till Turkiet än med temat islam. 


Här är en resa som besöker Istanbul-Troja-Pergamon-Teos-Efesos-Priene-Miletos-Didyma-Knidos-Halikarnassos .


Även om namnen inte är bekanta så är det alltså Turkiet vi talar om. Här är utdrag ur resans schema:


 Efter lunch besöker vi den medeltida klosterkyrkan Chora med sina världsberömda mosaiker och målningar med motiv från Nya Testamentet. På eftermiddagen reser vi ca 30 mil med luftkonditionerad buss längs norra kusten av Marmarasjön och anländer på kvällen till Eçebat längst ut på Gallipolihalvön. Här lämnar vi Europa och åker färja på Dardanellernas smalaste del. Vi lägger till i Çanakkale och tar in på vårt hotell nära hamnen sent på kvällen.


Ayvalik-Pergamon Kusadasi
Vi beger oss ut till det antika Pergamons akropolis med bl a fundamentet till Zeus-altaret, som plockades ner sten för sten och fraktades med lastbåtar till Tyskland och Berlin, där det fortfarande finns att beskåda. Teatern ligger magnifikt i den branta sluttningen. Utsikten är hänförande. Vi besöker sedan Asklepieion, som var ett stort sjukhusområde under antiken. Anläggningen är imponerande. Efter gemensam lunch i Bergama far vi vidare mot kusten via Izmir, Turkiets tredje stad. Vi är på väg mot Teos. Teos ligger vid havet och där finns en romersk hamn. Inbäddad i grönskan ligger ruinen av ett Dionysostempel. Hit kommer sällan några besökare och vi njuter av stillheten. 

Efesos-Priene-Miletos-Didyma-Altinkum
Vi åker till den välbevarade staden Priene från Alexander den stores tid och vidare mot
Miletos för att besöka den överdådiga teatern. Vi avslutar vår utflykt med att se det stora
orakeltemplet tillägnat Apollon i Didyma.Efesos
Dagen ägnas åt Efesos, en av de bäst bevarade och största antika ruinstäderna. Många exempel på monumental arkitektur förevisas. Vi ser bl a Trajanus fontän, Hadrianus tempel, Celsus bibliotek och naturligtvis den stora teatern där Paulus höll på att orsaka upplopp. Förmiddagen avslutas i den stora tidigkristna Johannesbasilikan. Efter denna upplevelse beger vi oss till Selçuk för gemensam lunch. Efter lunch besöker vi det arkeologiska museet och sedan åker vi upp till Marias hus och njuter av den vackra platsen där Jesu moder enligt traditionen tillbringade sina sista dagar tillsammans med Johannes. Middag i Kusadasi.

Ännu häftigare va? Det här är mer än de flesta "vanliga" turk-svenskarna ser och vet under sin livstid. Man önskar att man hade tid att lägga ner och åka runt hela Turkiet, lära sig hela dess historia eller hur?

Jan Hjärpes Istanbulresor

Visste ni att religionshistorikern, författaren och professor emeritus i Islamologi anordnar resor till Istanbul med tema Islam?

Tillsammans med olika företag som anordnar historiska resor hittade jag bland annat den här resan. Det är prisvärt och här är utdrag ur schemat:

Svenska forskningsinstitutet, stadsrundtur
Morgonföreläsning av Jan Hjärpe: Muhammeds liv och islams institutioner och praxis. Vi åker buss till Sveriges generalkonsulat vid Istiklal-gatan i Pera. Vi besöker Svenska forskningsinstitutet och får en föreläsning om religion och politik i dagens Turkiet. Därefter kan man äta lunch vid något av de många matställena på Istiklal, ”Ströget” i Istanbul. På eftermiddagen bussresa över till den asiatiska sidan under ledning av vår lokalguide Serhat Paktas, som under veckans gång berättar om Turkiets sociala, ekonomiska och politiska förhållanden och Turkiets historia. 


Morgonföreläsning av Jan Hjärpe: Hur fungerar religion? Hur kan vi förstå och studera en religion – islam – och hur den fungerar i individens liv och i gemenskap med andra? (Föreläsningarna under förmiddagarna är på cirka två timmar med en paus mitt i.)
Vi åker buss till Süleymaniyemoskén och besöker den och mausoleerna där. Lunch vid en servering i närheten med turkisk ”husmanskost”. Därefter ett besök i Shehzademoskén (också ett av Sinans verk). På eftermiddagen (om vädret tillåter) gör vi en båttur på Bosporen. På återfärden besöker vi den lilla Blachernekyrkan med dess reningskälla (Hagíasma) och ”brända madonna”, som inspirerade Gunnar Ekelöf till några av dikterna i hans ”Dîwân över fursten av Emgión”. Häftigt va?

torsdag 29 september 2011

FAQ om Istanbulresan

Varje år anordnar TUF Stockholm en populär Istanbulresa. I år är datumen 2-7 november och temat är konst. Vi ställer några vanliga frågor till Kadir Kulbay, ordförande för TUF Stockholm.


Vad gör ni på resan?
Bland annat tittar vi på sevärdheter, har frågesporter, lär känna varandra, fikar på klassiska Istanbulställen  med mera.

Vilka får åka med?
De som är över 18 år, man ska inte ha deltagit på resan tidigare. Man ska visa ett intresse för kulturen i Istanbul. Ett tips är ett lägga ner tid på ett bra anmälningsbrev.

Hur mycket kostar det och vad ingår?
2000 kronor. Resa, logi, mat, inträdeskostnader till museum och sevärdheter. Taxi och kommunala medel när man reser gemensamt

Varför är temat konst och vad innebär det i praktiken?
Temat har alltid vart kultur och vart brett, ett generellt begrepp som inte sagt så mycket. Det har blivit rätt så uttjatat. Vi vill gå in via ett snävare fokus.

Därför har vi sagt konst, och i det ingår bland annat teaterpjäser och museum som stämmer överens med temat. Självklart besöker vi också de klassiska Istanbul landmärkena.Har man någon fritid?
Man brukar få det, ja. Under museibesöken brukar man få kortare tider av fritid. Sista, eller näst sista dagen brukar man få några timmars fritid.


Kvällarna då?
Ja man får fritid på kvällarna då vi är kvar på hotellet, men då ska fritiden spenderas på hotellet. De flesta kvällar har vi gemensamma aktiviteter.

Varför är det alltid samma människor som åker?
Det kanske ser ut så men så är det verkligen inte. Det är en fördom om TUF. Vi tar in våra aktiva ungdomar som ledare, de som arbetat och gjort mycket under året. Även andra aktiva medlemmar får följa med som deltagare, det är alltså ett plus att ha vart aktiv. Vi värnar dock om en blandad grupp och tar gärna in "icke-aktiva" så lägg ner tid på ditt anmälningsbrev!

Tack Kadir!

Du söker genom att maila info@tuf.nu , sista anmälningsdag är 3 oktober och mer information hittar du här.

onsdag 28 september 2011

Newsmill och Ulusoy om Turkiets övergrepp

Kerstin Ulusoy har på den "fria" debattsajten Newsmill skrivit ett intressant inlägg om att man inte måste Turkiets övergrepp om man är turk.

Hasan Dölek, Turkiska riksförbundet och TUF (oförtjänt) får sig en liten känga.

In och läs här och diskutera.

Har hon fel? Har hon rätt?

TCG Orucreis på besök i Göteborg


Fregatten TCG (Turkiye Cumhuriyeti Gemisi) Orucreis var på besök i Göteborg efter NATO övning där även Sverige deltagit och en uppvisningsresa runt om i Europa. Det var tydligen tänkt att grekiska och tyska skepp skulle delta på både övning och resan därefter. Dock så hade grekland inte råd att skicka båtar ens på övning och tyskarna kom inte ut ur sitt eget vatten efter övningen som Orucreis agerade flaggskepp på. 

Orucreis har en besättning på 200 soldater, varav även en amiral var närvarande i och med NATO uppdrag och övningen man befann sig i. När man stannade till i Göteborgs hamn så besöktes båten flitigt, och soldaterna uppskattade uppmärksamheten de fick. Nyheten om besöket spred sig väldigt snabbt bland Göteborgs turkar, som självklart var dem de flitigaste besökarna.

Under besöken fick man en guidad tur av en underofficer (Sergeant) där man fick veta i princip allt om skeppets beväpning till hur den styrdes. Det ståtliga skeppet hade till och med en helikopter ombord som man plockade ut vid behov, fler missiler än vad jag kan minnas och en massa små båtar. Det var imponerande att se hur mycket en 20-21 årig sergeant kunde och hur mycket vitalt ansvar de lastades med men trots det skötte sina uppgifter punktligt. Jämför man med svenska mått så är det svårt att förstå hur dessa unga män, nyexaminerade sergeanter, har anmält sig till att tjänstgöra ute till havs i MINST 15 år framöver, varav man ligger i ständig beredskap (vilket innebär minimal ledighet och landgång) på sina båtar. Det mest slående var troligen de glada minerna och hövligheten hos de turkiska soldaterna, från menig till officer, alla var glada och jätte trevliga hela tiden. 

Vi fick en bra kontakt med soldaterna och bjöds längre in i båten för en kopp kaffe. Där vi fick höra lite av hur livet fungerade ombord. De flesta hade inte varit hemma på över ett år, alltså sedan de tog studenten och skeppades ut. Än fler hade inte ätit hemmalagad mat lika länge och klagade över att McDonald’s smakade likadant vilket land de än hamnade i. De flesta tyckte om livet till havs, och funderade på att göra officers provet och fortsätta sin karriär i marinen, andra ville jobba på civila skepp. Dock var alla förbannade på människorna man hjälpte ur Libyen, då TCG Orucreis var första båten som trotsade Libyen och gick in och evakuerade människor. Man hade hämtat upp hundra tals människor, delat allt man hade med dessa, men fått utstå kritik i media senare. Variationen var enorm och de flesta såg ut att vara unga nog att nekas entré på krogen, men vilken disciplin och kunskap! 

Idag (tisdag) åkte Orucreis vidare till de brittiska öarna, där de ska utföra en sista övning och uppvisning. Deras tur tar inte slut där, på hemvägen ska de åka förbi Somalia och jaga pirater innan de åker hem.


´Mustafa Emre Akin

tisdag 27 september 2011

Fika

Glöm inte att TUF Stockholm startat upp sin traditionella torsdagsfika, nästa datum är den 29 september. Mer information kan du hitta här.

TUF på facebook

Gillar du TUF? Vill du lätt få TUFF information via Facebook?

Gilla isåfall TUF via den här länken.

Högskoleantagning

Du har väl inte missat att du inte längre kan söka till högskola via studera.se? 

Istället går du in här och klickar dig fram.

Sista ansökningsdag är 17 oktober, glöm inte det!

Seminarium: Muslimer och minoriteter under Osmanska riket (14 okt)
  • Vad hände egentligen kring år 1915 i Osmanska riket?
  • På vilket sätt drabbes muslimer och kristna?
  • Vad det rätt av Riksdagen att erkänna händelserna som "folkmord"?

Debatten har varit livlig de senaste åren kring händelserna 1915. Efter riksdagens beslut förra året har många frågor dykt upp. Nu har du chansen att fördjupa dig i ämnet när en av den mest framstående historikern i ämnet, Justin McCarthy, kommer till Sverige.
Länk till PDF