Mer information

torsdag 13 oktober 2011

Turkiska spellistor på Spotify

Vet inte om vi har tipsat om det förut men ni som använder Spotify och inte orkar hitta ny musik eller fixa nya långa spellistor kan kolla in Digturk. Det är en tjänst om har skapat turkiska spellistor inom olika genrer för Spotify-användare.

Här är länken till användaren Digturk.

Här är länken till hur man fixar Spotify

En ordförandes stressiga liv

Igår så hade jag ett Euroturk möte med några från styrelsen och de ansvariga för euroturk. Vi har ett par saker som vi kommer ändra, så utmana er själva att hitta dessa. Det blev en lång dag igår då jag även jobbade innan mötet.
Med anledning av detta så jag valde att sova lite mer.
Detta resulterade i att morgonen började med att jag körde hinderbana/fångarna på fortet. 
Först så springer allt vad man har några hundra meter, sedan tar man sig förbi grindarna, hoppar ner för trapporna, för att sedan undvika att krocka på folk som står i vägen, och till slut se dörrar som håller på att stängas, men som ända inte stoppade mig då jag bokstavligt talat slängde mig in i.
Ja, det här är en vanlig dag när Erol ska ta pendeln... Hahaha, alla kollade på mig när jag hoppade in i pendeln, vet inte ens varför jag gjorde det, kunde lika gärna ha klämts.

Jag tror det kan dock ha varit något jag hörde på radio en gång. Där så sa dom, jag insåg att jag var gammal när jag såg tåget komma men sprang inte till den. Varför ska jag springa när det kommer en till om 10-15 min?
Jag antar att jag vägrar att kalla mig för "gammal" så jag sprang!
Nu till min fråga, vilken av dom är ni? Den som springer när ni tåget eller den som tänker, det kommer en till så småningom? =D

onsdag 12 oktober 2011

Euroturks chefredaktör om Euroturk

Hejsan, Aysel här. Jag tänkte berätta lite om hur Euroturk görs och processen kring tidningsskapandet.

Jag börjar alltid med att maila webb redaktionen på TUF för att få ut annonsen om ett redaktionsmöte, man kan antingen delta på mötet som äger rum på TUF:s lokaler eller maila in en intresseanmälan om vad man vill skriva om.

Innan mötet förbereder jag förslag på teman till tidningen, just idén med att ha tema för varje tidning är rätt ny och intressant att arbeta kring.

När vi haft redaktionsmötet väntar jag in texterna och beroende på vad vi har kommit fram till redaktionsmötet försöker jag göra en sidplanering. Så börjar jakten på annonsörer, hur många annonser har vi och hur många sidor behöver vi fylla. Oftast saknas de texter och då sätter jag mig ner och skriver själv eller kontaktar mina pålitliga skribenter som brukar hjälpa mig med kvalitetstexter för att fylla tidningen med ett viktigt innehåll.

Efter deadline, och det är alltid någon som inte skickar in, så börjar sortera och jaga texterna. Detta pågår ofta fram till sista dagen. Många gånger är det skribenter som meddelar att de inte kan skriva efter deadline och då är det bara att planera om. Ofta får jag själv rycka in som nödskribent.

I vissa fall behöver korrigera, rätta stavfel och formuleringar och jaga rätt på bilder som är högupplösta och funkar i tidningen, vissa duktiga skribenter bifogar både bild och har korr-läst själv så det är bara att ge grönt ljus.

Då lägger jag artiklarna på en server, en FTP, under deras respektive sida. I takt med att jag lägger upp börjar vår layoutare Roberto layouta sidorna. Han laddar ner allting från FTP:n vilket är smidigt och enkelt för oss.

När allt är klart, inne och redigerat skickar han ett utkast på PDF. Jag kollar igenom den tillsammans med mina stadigvarande skribenter och skickar synpunkter, han ändrar och skickar en till PDF och så kan det hålla på ett bra tag.

Den här processen kan pågå i två månader eftersom annonsörer och skribenter kommer in sent, eller man håller tidningen för att få in viktiga nyheter. Eftersom det är så många led så dröjer det, så fort ett av leden dröjer leder till en försening.

När jag är nöjd med PDF:en skickas den vidare till tryck och kommer ut minst tio dagar senare. En vecka efter att tidningen kommit ut i brevlådorna skickas PDF:en till webbredaktionen som lägger upp den för läsning på TUF:s hemsida. Varje måndag får vi statistik på hur många som har vart inne och läst, vilka sidor de har läst, vad de har sökt på och till och med zoomat in.

Det är en tid och tålamodsprövande process men också en rolig och stimulerande uppgift. Att se det färdiga resultatet gör en mycket glad men jag saknar fler bra skribenter med intresse, vilja och driv.

Det var kort om Euroturk men om du har frågor, åsikter, idéer eller vill skriva kan du alltid maila mig på euroturk@tuf.nu

Euroturk på internet kan du läsa här
Vår Facebook-grupp hittar du här

Ha det gott!

tisdag 11 oktober 2011

İTİDF Başkanı Hasan Dölek'e “Kışkırtmacı”suçlaması

2011-09-29
  
Sosyal Demokrat Parti üyesi aynı zamanda İTİDF Başkanı Hasan Dölek'in "Teröre Hayır" mitinginde yaptığı konuşma nedeniyle Sosyal Demokrat Parti soruşturma başlattı. Hasan Dölek'in siyasi kariyerini yıpratmaya yönelik değişik çevreler tepki gösteriyor.


İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu (İTİDF) tarafından 27 Ağustos tarihinde Medborgarplatsen meydanında yapılan “Teröre Hayır” mitinginin faturası aynı zamanda Sosyal Demokrat Parti üyesi olan (İTİDF) Başkanı Hasan Dölek'e çıkartılmak isteniyor. İlk önce İTİDF üyesi Dayanışma Derneği'nden gelen tepki ile gündeme getirilen miting daha sonra Sosyal Demokrat Parti'ye de götürülerek Hasan Dölek'in siyasi kariyeri yıpratılmal isteniyor. Hasan Dölek'in mitingde yaptığı konuşmada Türkleri Kürtlere karşı“Kışkırtıcı”uslup kullandığı ve soruşturma açılması istendi. Hasan Dölek'in siyasi kariyerini yıpratmaya yönelik gelişmeler partinin inceleme başlatmasına kadar uzandı....


Medborgarpaletsen meydanındaki mitingde yapılan konuşmaları Sosyal Demokrat Parti tercüme ettiriyor

İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu'nun (İTİDF) 27 Ağustos tarihinde Medborgarplatsen'de yaptığı “Teröre Hayır” mitinginin faturası İTİDF Başkanı Hasan Dölek'i hedef adam haline getirdi. İlk önce İTİDF üyesi Dayanışma Derneği tarafından gösterilen tepkinin içeriği Sosyal Demokrat Parti'nin üst kademelerine kadar götürülerek Hasan Dölek 'im siyasi kimliği yıpratılmak isteniyor.Türkleri Kürtlere kışkırtmakla suçlandı

İsveç Türk İşçi Dernek Federasyonu (İTİDF) Başkanı aynı zamanda Sosyal Demokrat Parti milletvekili adayı ve İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Dölek'in konuşmasında, teröre hayır mitingine katılımın az sayıda kalması nedeniyle, meydandaki topluluğa seslenerek, “Şimdi gelmeyenlerden yakalarına yapışarak hesap”sorun sözleri çeşitli medya çevrelerinde, Türk ve Kürt gruplarını “Kışkırtmaya”yönelik tehditkar sözler olarak değerlendirildi.

Kürtçe radyo olayı ele aldı

Bu konuda yapılan çeşitli haberlerde Hasan Dölek'in dünya barışına ve silahsızlanmaya yönelik mitingde sarf ettiği sözlerin, bu amaçtan uzak olduğu değerlendirilmesine yer verildi. İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu Başkanı Hasan Dölek ile Başkan Yardımcısı Sami Görgülü'nün mitingde yaptıkları konuşmalar eleştirilerek, mitingde kullanılan sözlerin Türkleri Kürtlere karşı kışkırtıcı nitelikte olarak gösterildi. İsveç Devlet Radyosu (SR) Kürtçe yayınlar bölümüde Hasan Dölek ile bu konuda bir reportaja yer verdi.


Hasan Dölek: “Yanlış anlaşıldım”

İsveç Radyosu (SR) Kürtçe yayın bölümüne konuşan Hasan Dölek, konuşmasının yanlış anlaşıldığını kaydederek, “Biz oraya gelmeyenlere yönelik bir konuşma yaptık. Yoksa orada Türkleri Kürtlere yönelik bir kışkırtıcı konuşmadım.Biz her zaman Kürt Türk kardeştir diyoruz. Ben hiçbir zaman tehditkar konuşmam. Sadece yanlış anlaşılma oldu”dedi.

Sosyal Demokrat Parti konuşmayı tercüme ettiriyor

Sosyal Demokrat Parti milletvekili adayı Hasan Dölek'in konuşması nedeniyle çok tepki aldıklarını kaydeden Sosyal Demokrat Parti ilk örgütü sekreteri Olle Burell, konuşmanın tercümesinin yapıldığı ve konuyu ciddiye aldıklarını söyledi. Olle Burell, Hasan Dölek'e yönelik öne sürülen suçlamaların doğru olması halinde Sosyal Demokrat kişiliğine gölge düşürdüğünü söyledi. Bu arada Sosyal Demokrat Parti Göçmen Komisyona da konuya el atarak soruşturma açtığı 

belirtildi.Från TUF:s Euroturk portal

måndag 10 oktober 2011

29 ekim firandet

Vill du vara en av de 400 som skall bli inbjuden på 29 Ekim firandet (Turkiets nationaldag) i Munchen bryggeriet den 30 oktober mellan kl 17.30-20.30. Detta är ett samarbete mellan flera olika organisationer och vi har ett par platser som vi vill dela ut till våra medlemmar. Är du intresserad och är mellan 16-25 ansök om en av platserna genom att skicka mail till erol@tuf.nu med ert namn, adress och nummer (inbjudan skall skickas).
På mailen skriv "Anmälan till 29 ekim" så kommer vi senare att lotta ut ett par platser.

Utställning om utgrävningarna i Labranda (8 okt)

Labranda är ett område i sydvästra Turkiet. Här fanns en av antikens viktigaste Zeus-helgedomar. Labranda har grävts ut av svenska arkeologer sedan 1948 - nu ägnas området en utställning och temadagar på Medelhavsmuseet i Stockholm.

Samtidigt visas fotografen Ali Konyalis bilder.


Temadag Labranda. Lördag 8 oktober kl 13
Temadag om den kariska kultplatsen Labranda med anledning av den nyöppnade fotoutställningen Labranda.

Labraunda: Från naturhelgedom till klassiskt tempelområde i marmor
Professor Lars Karlsson

Larisa vid Hermos och de tidiga svenska utgrävningarna i Turkiet
Professor emeritus Pontus Hellström

Kyrkorna i Labraunda och kristnandet av antikens helgedomar
Fil dr Jesper Blid

80 kr
Info & bokning: bokning@medelhavsmuseet.se 08-519 553 80