Mer information

torsdag 31 maj 2012

Tillhör Turkiet Europa?

Turkiska Ungdomsförbundet var inbjudan till seminariet Tillhör Turkiet Europa? Här nedan reflekterar Eda Aytekin, styrelseledamot, om seminariet.


Tillhör Turkiet Europa? Ja, skulle många av oss svara medan andra skulle sagt ett klart nej. Rätt svar på denna frågeställning finns enligt mig inte då jag anser att alla med en motivering till deras åsikt har rätt på deras egna sätt. 

Om vi nu går tillbaka till tiden då EU först grundades, var det tre kristdemokratiska män som bestämde sig för att bygga upp ett nytt Europa som de kallade det för. Då var det förlåtelse, försoning, samförstånd, öppenhet med kristet och etiska värderingar som skulle gälla. Än idag fortsätter det på detta vis. Idag har alla medlemsländer kristendom som statsreligion. En tankeställare då är, att Turkiet har islam som statsreligion ska väl inte kunna påverka deras EU medlemskap då EU:s huvudsakliga mål idag är att bekämpa människans fri- och rättigheter, eller? 

Tillsammans med Gülsen, Fatma-Nur, Ogün och Cemal deltog jag på Seminariet som hölls av Alf Svensson där huvudsakliga ämnet var Turkiets E- medlemskap. Nu i efterhand kan jag säga att det var ett väldigt givande seminarium för min del, att lära sig nya saker om sitt land är alltid lika intressant. Men det jag anser och tycker var bra var att vi från Turkiska Ungdomsförbundet överhuvudtaget var närvarande på seminariet. Eftersom det är väldigt viktigt att vi med turkisk bakgrund syns och hörs i sådana sammanhang så att folk inte pratar OM oss och ÅT oss, utan istället MED oss. Därför hoppas jag nu att framöver se fler ungdomar som deltar vid sådana tillfällen.


/Eda Aytekin, styrelseledamot

Jazz med Mehmet Ikiz (TSAF)