Mer information

lördag 23 augusti 2014

Är omvärlden oroligare än förr?

I onsdags höll Moderaternas två populäraste ministrar Carl Bildt och Anders Borg en presskonferens där temat var oron i omvärlden. Man kan se pressträffen här (men det behöver ni inte om ni läser min sammanfattning här nedan). Bildt hade precis kommit hem från en resa i Norra Irak och om ni följer hans twitter så delade han sin ganska djupa oro för situationen där.

Under konferensen talade de först om krisen i östra Ukraina och gick sedan över till konflikterna i Mellanöstern. Bildt poängterade att extremistorganisationer som IS faktiskt finns i närområdet och att det helt klart kommer att påverka även vårt svenska samhälle. Sedan gick de över till konflikten i Mali och underströk vikten av att öka biståndet till konflikthärdar.

Anders Borg förklarade att återhämtningen i ekonomin fortfarande är dämpad och talade om att man ska förbereda sig för flyktingkriser med tanke på situationen i Irak och Syrien vilket självklart kommer att kosta på den svenska ekonomin, cirka 13 miljarder kronor är den tillfälliga uträkningen.

Både Borg och Bildt pekade på vikten att ta emot invandrare, Borg fokuserade på att det kanske kostar från början men att det alltid lönar sig i längden och båda underströk att Sverige har ett humanitärt ansvar och man är överens om asylpolitiken över blocken.

Poängen med konferensen var alltså att förklara att oron i omvärlden kommer att ge utslag både på Sveriges ekonomi och utrikespolitik de nästkommande åren.

Att de använder ämnet flyktingpolitik och poängen att Sverige ska ta emot mer flyktingar men därför kommer att behöva införa vissa skattehöjningar är lite problematiskt. Å ena sidan är budskapet i mina ögon ok eftersom det har någon typ av viktighet, å andra sidan har ni kanske läst hur SD direkt plockade upp temat och filade ner det till att "alla flyktingar som kommer gör att vanliga svenskar kommer att få det sämre".

Om man slår ihop ett plus två kan man också se följande mönster, omvärlden är orolig = vilken politiker kan man lita på när omvärlden är orolig? Jo, den som har högst förtroende förstås. Fredrik Reinfeldt. Slutsatsen är att det är väldigt bra att de fokuserar på oron i omvärlden och på de flyktingar Sverige måste ta emot och som Reinfeldt sa i sitt sommartal att svenskar måste "öppna sina hjärtan". Däremot sitter det en idé bakom budskapet som är skrämmande intelligent och det är något vi alltid behöver komma ihåg. Nästan allt en högt uppsatt politiker säger och sättet hen säger det på är planerat i minsta detalj och det finns ofta en idé bakom och det brukar vara spännande att tänka ut idéen bakom varje sak man hör.

Här nedan kan ni se DN och IPSOS undersökning om vilken partiledare som har störst förtroende. Vad känner ni själva, vem har ni störst förtroende för?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar