Mer information

måndag 18 augusti 2014

Den senaste väljarbarometern från SIFO


Vad är en väljarbarometer?


Det finns många olika typer av väljarbarometrar, huvudsyftet är att ta reda på vad "allmänheten" tycker just nu. Det kan man göra genom telefonintervjuer, intervjuer på gatan, frågor via sms och liknande. Poängen är att fråga så många som möjligt för att det ska vara representativt, alltså representera vad befolkningen i det stora hela tycker.

Om du har 1000 slumpmässigt utvalda personer i en grupp och ställer dessa ett antal frågor kan man få fram ett resultat man sedan kan generalisera, det viktiga är att förklara olika trender och inte ge exakta resultat. Därför ska man alltid ta väljarbarometrar med en nypa salt, människor och deras partisympatier är ombytliga.

SIFO har genomfört väljarundersökningar sedan år 1968 och har skapat en egen hemsida inför valet 2014 som du kan hitta här. Här publiceras de senaste undersökningarna och vi ska ta en titt på vad den senaste väljarundersökningen från 16 augusti sa. Jag har valt valresultatet från 2010 som kontrast, den mörka färgen visar hur resultatet var år 2010 och de ljusa hur resultaten såg ut för två dagar sedan. Tryck på bilden om du inte ser.
Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ, Sverigedemokraterna (tyvärr) har alltså ökat. Socialdemokraterna, Folkpartiet, Moderaterna har sjunkit medan Kristdemokraterna och Centerpartiet hamnar under riksdagsspärren. För att få sitta i riksdagen måste ett parti få över 4 procent av väljarnas röster, om man inte får mer än det kallas det att man hamnar under "riksdagsspärren".

Eftersom vi har något som kallas för blockpolitik i Sverige där fler partier samarbetar för att få majoritet redovisas även blockfördelningen i bilden ni ser där uppe. Där kan man se att oppositionen, som är det Rödgröna blocket (består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och eventuellt Vänsterpartiet) just nu är "i ledning" bland väljarna i väljarbarometern. Det blå blocket som består av Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet har alltså ett lägre antal röster än tidigare.

Det finns mycket intressant information att hämta från väljarbarometrar, exempelvis att 10 procent av befolkningen skulle rösta på ett rasistiskt parti om det var val idag. Det är helt sjukt tycker jag!

Önskar alla en trevlig start på veckan så hörs vi imorgon!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar