Mer information

söndag 24 augusti 2014

Partiledare

Vi har inte gått igenom de nästan viktigaste än. Partiledarna! Det sitter 8 partier i riksdagen.

Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt


Jonas Sjöstedt har varit partiledare för Vänsterpartiet sedan 2012. Han fyller 50 i år, är uppväxt i Göteborg och tidigare metallarbetare.

Socialdemokraterna

Stefan Löfven


Stefan Löfven är svetsaren som blev ordförande för fackförbundet IF metall och sedan 2012 ordförande för Socialdemokraterna. Löfven är uppväxt i Sollefteå och har varit aktiv i partiet sedan han var 13 år gammal. 


MiljöpartietÅsa Romson och Gustav Fridolin


Miljöpartiet har istället för en partiledare två stycken språkrör för partiet. Åsa Romson är Stockholmare och i grunden jurist och den första svenska partiledaren på 40 år med en doktorsexamen. Gustav Fridolin gick med i Miljöpartiet som 11-åring och när han valdes in i Riksdagen var han den yngsta riksdagsledamoten någonsin, bara 19 år gammal. Han har bland annat en kandidatexamen i orientaliska språk. De två språkrören har suttit sedan år 2011.Centerpartiet

Annie Lööf 
Annie Lööf blev Centerpartiets yngsta partiledare någonsin när hon valdes in år 2011, då 28 år gammal. När hon slutade gymnasiet hade hon högsta betyg i alla ämnen och Lööf har en examen i juridik från Lunds universitet. 

Folkpartiet

Jan Björklund


Jan Björklund är Sveriges utbildningsminister sedan 2006 samtidigt som han är partiledare för Folkpartiet sedan år 2007. Idag är han även vice statsminister eftersom Folkpartiet är de andra största partiet i Alliansen. Han har avlagt en officersexamen med högsta betyg. 
 

Moderaterna

Fredrik Reinfeldt


 
Sveriges statsminister har varit Moderaternas partiledare sedan år 2003 och statsminister i 7 år och 321 dagar. Han är civilekonom och under värnplikten avslutade han utbildningen som kursetta. Kristdemokraterna

Göran Hägglund


Göran Hägglund har varit partiledare för Kristdemokraterna sedan år 2004 och är för tillfället även Socialminister vilket innebär att han har ansvar för bland annat familjepolitik, sjuk och hälsovård och liknande. Hans tidigare yrke är placeringsrådgivare och han är född och uppväxt i Örebro. Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson
Jimmie Åkesson är partiledare för Sverigedemokraterna sedan år 2005 och gick med i partiet 1995 när partiet hade starka kopplingar till nazistiska rörelser. Han har påbörjat 235 högskolepoäng och klarat 127 av dessa och läst lite strökurser vid Lunds universitet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar