Mer information

torsdag 28 augusti 2014

Valsedlar


14 september är det ju val till Kommun, Riksdag och Landsting. I valet används valsedlar. Gula sedlar är för riksdag. 
Vita valsedlar för kommun.
Blå för landsting.

Så här såg exempelvis Piratpartiets valsedel till riksdagen ut (vet inte från när, valde Piratpartiet för att exemplifiera)

På valsedlarna står det namn på partiet och ett antal namn på kandidater. 
Man kan välja att antingen ta en valsedel med partiets namn och lägga i sitt valkuvert, då röstar man på partiet.
Man kan också välja att ta en valsedel med partiets namn och sedan sätta ett kryss framför ett namn, då har man valt att göra ett personkryss och lagt sin röst på en person som kandiderar för partiet. Då går din röst både till partiet och den personen som du valt att kryssa. 

Det finns också helt blanka valsedlar. Antingen väljer man att lämna in den blanka valsedeln som den är, då har du gett en blank röst. Vissa brukar göra det för att visa sitt missnöje med politiken men det är inte särskilt effektivt. Du kan också välja att skriva till ett namn som du vet kandiderar till antingen riksdag, kommun eller landsting men inte finns på någon av partiernas valsedlar. Du kan också välja att skriva till ett parti som inte har valsedlar ute i vallokalen. 

Det är lag på att alla partier som fått mer än 1 procent av rösterna i de två senaste valen har rätt att på statens bekostnad få tryckta valsedlar. Dessa ska också finnas i vallokalen. Exempelvis fanns Junilistans valsedlar på plats under EU-valet. Valsedlarna står i ett valställ som bilden visar och ordningen är i det här valet alfabetisk. Så Socialdemokraterna, som egentligen heter Arbetarepartiet Socialdemokraterna hamnar först. Sist kommer Vänsterpartiet. 

I det här valet kommer ni som röstar att ta tre stycken valsedlar och lägga i tre olika kuvert. Bara en valsedel i ett kuvert, annars blir din röst ogiltig!! Kladda inte heller på valsedeln, för även då kan den klassas som ogiltig. 
Det här är blå valsedlar som används för valet i landsting, visst är de lika varandra? 


Jag har arbetat som röstmottagare sedan år 2010 då jag första gången var röstberättigad. Första gången arbetade jag både med förtidsröstningen i två veckor och på valdagen och de här året arbetade jag under EU-valet och kommer att jobba den 14 september då det är val igen. Röstmottagarens uppgift är bland annat att kontrollera att valsedlarna ligger rätt och i ordning i valstället. Ni vet att det är allmän rösträtt i Sverige och det är ofta väldigt många som ser dåligt på grund av nedsatt syn eller funktionshinder som kommer till vallokalerna. 

En gång hade någon ändrat Sverigedemokraternas valsedlar och lagt dom på Socialdemokraternas plats istället vilket är en otroligt ful och odemokratiskt grej att göra. Så någon som var ouppmärksam, hade dålig syn eller missade att kolla en extra gång kanske ville rösta på S men råkade rösta på SD. Jag lovar att alla röstmottagare är extra uppmärksamma på att valsedlarna ligger rätt men se till att dubbelkolla för dig själv en extra gång, de är så pass lika varandra att det kan ske misstag när saker ska gå snabbt. 

Rösta, och se till att rösta rätt :)

/Alev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar