Mer information

onsdag 20 augusti 2014

Yeziders religion

Och när jag ändå är inne på NE kan jag passa på att dela med mig av den här intressanta texten om yazidier eftersom många verkar förvirrade kring frågan om de tillhör islam eller kristendom.

"yazidier [jasi:´-], yezidierjezidierjeziderjesidier, anhängare av en särskild religionsform bland kurderna. Yazidierna finns främst i norra Irak men även i bland annat Turkiet, Syrien, Iran och delar av Kaukasien. Tillförlitliga uppgifter om det totala antalet yazidier saknas; uppskattningar varierar mellan färre än 100 000 och fler än 500 000.
Anhängarna kallas ibland felaktigt för "djävulsdyrkare". Namnet har förmodligen att göra med att deras böner riktas till änglar (persiska īzed), framför allt till Malak Taus (Malak Ṭāūūs 'Påfågelsängeln'), som representerar den gudomliga aktiviteten och som regerar tillsammans med sex andra änglar. I läran ingår tron på själavandring, genom vilken anden efterhand renas. Shaykh Adi (1100-talet) äras, och hans grav (norr om Mosul) besöks vid en årlig pilgrimsfärd.
Yazidiernas religion är nära besläktad med bland annat kristendom och islam och de har genom historien ofta utsatts för förföljelse. De gifter sig endast inom den egna folkgruppen och accepterar inga konvertiter. En betydande andel yazidier har sökt sig till Europa, främst till Tyskland men även till Sverige. Yazidiernas utsatta situation aktualiserades i samband med att den islamistiska rörelsen Islamiska staten (IS) under 2014 erövrade stora delar av norra Irak."

yazidier. http://www.ne.se.ezp.sub.su.se/lang/yazidier, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-08-20.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar