Mer information

lördag 23 augusti 2014

Förtroende för partiledareVi går tillbaka en stund till bilden ovan. Som ni ser har Reinfeldt avsevärt mycket mer förtroende i utrikesfrågor än Stefan Löfven. Reinfeldt har också större förtroende vad gäller att leda regeringens arbete men fler tror att Löfven kan skapa en majoritet för sin politik i riksdagen och ganska många fler tror Löfven kan ge oss framtidshopp. Ganska intressanta resultat va? 

Ställ nu dessa frågor till er själva och kolla hur det blir. 

Vem av dessa två har ni störst förtroende för i att
företräda Sverige utomlands?
leda Sverige i en händelse av allvarlig kris?
leda regeringens arbete? 
skapa en majoritet för sin politik i riksdagen?
ingjuta hopp om en bättre framtid för oss som bor i Sverige?

Är omvärlden oroligare än förr?

I onsdags höll Moderaternas två populäraste ministrar Carl Bildt och Anders Borg en presskonferens där temat var oron i omvärlden. Man kan se pressträffen här (men det behöver ni inte om ni läser min sammanfattning här nedan). Bildt hade precis kommit hem från en resa i Norra Irak och om ni följer hans twitter så delade han sin ganska djupa oro för situationen där.

Under konferensen talade de först om krisen i östra Ukraina och gick sedan över till konflikterna i Mellanöstern. Bildt poängterade att extremistorganisationer som IS faktiskt finns i närområdet och att det helt klart kommer att påverka även vårt svenska samhälle. Sedan gick de över till konflikten i Mali och underströk vikten av att öka biståndet till konflikthärdar.

Anders Borg förklarade att återhämtningen i ekonomin fortfarande är dämpad och talade om att man ska förbereda sig för flyktingkriser med tanke på situationen i Irak och Syrien vilket självklart kommer att kosta på den svenska ekonomin, cirka 13 miljarder kronor är den tillfälliga uträkningen.

Både Borg och Bildt pekade på vikten att ta emot invandrare, Borg fokuserade på att det kanske kostar från början men att det alltid lönar sig i längden och båda underströk att Sverige har ett humanitärt ansvar och man är överens om asylpolitiken över blocken.

Poängen med konferensen var alltså att förklara att oron i omvärlden kommer att ge utslag både på Sveriges ekonomi och utrikespolitik de nästkommande åren.

Att de använder ämnet flyktingpolitik och poängen att Sverige ska ta emot mer flyktingar men därför kommer att behöva införa vissa skattehöjningar är lite problematiskt. Å ena sidan är budskapet i mina ögon ok eftersom det har någon typ av viktighet, å andra sidan har ni kanske läst hur SD direkt plockade upp temat och filade ner det till att "alla flyktingar som kommer gör att vanliga svenskar kommer att få det sämre".

Om man slår ihop ett plus två kan man också se följande mönster, omvärlden är orolig = vilken politiker kan man lita på när omvärlden är orolig? Jo, den som har högst förtroende förstås. Fredrik Reinfeldt. Slutsatsen är att det är väldigt bra att de fokuserar på oron i omvärlden och på de flyktingar Sverige måste ta emot och som Reinfeldt sa i sitt sommartal att svenskar måste "öppna sina hjärtan". Däremot sitter det en idé bakom budskapet som är skrämmande intelligent och det är något vi alltid behöver komma ihåg. Nästan allt en högt uppsatt politiker säger och sättet hen säger det på är planerat i minsta detalj och det finns ofta en idé bakom och det brukar vara spännande att tänka ut idéen bakom varje sak man hör.

Här nedan kan ni se DN och IPSOS undersökning om vilken partiledare som har störst förtroende. Vad känner ni själva, vem har ni störst förtroende för?onsdag 20 augusti 2014

En bild av segregation ha ha ha

Nordafrika? Mellanöstern? Husby?
Alltså, har ni sett den här artikeln där Aftonbladets Peder Kadhammar "följer med" kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth på ett besök i Husby.

Det roliga är bland annat att texten ska ge en bild av segregation, Husby ligger alltså i Stockholm och alla som bor där är lika mycket Stockholmare som de som bor i stan. Men Kadhammar skriver ändå: Husby känns som Mellanöstern eller Nordafrika. Människorna ser annorlunda ut och affärerna är annorlunda. Konditoriet erbjuder en mängd sötsaker från ­Levanten. Baklavan är ­mycket god. Vid borden ­sitter män och dricker kaffe.

Alltså hahaha, baklavan är mycket god. Seriöst, det är inte Nordafrika eller Mellanöstern. Det är Husby! När man beskriver Husby som Nordafrika eller Mellanöstern visar det bara vilken trångsynt bild av Stockholm man har. Det är Husby som Husby alltid varit. Även fast jag skrattade högt när jag läste det så är det verkligen en del av en större problematik. 

För det första att artikelns rubrik är "En bild av segregation - men också av välvilja" och Kadhammar beskriver ingående bibliotekariernas hårfärg. Varför? För att visa att välviljan kommer utifrån? Inte inifrån? Husby är offret för segregation, här kommer fem uppenbart blonda kvinnor och ska visa lite välvilja. De andra är svarthåriga. Husbys problem är bland annat segregation, integrationsproblem, massarbetslöshet och det speciellt bland unga, nergångna bostäder och gemensamma ytor. 


Vad är poängen med artikeln? Kan man inte beskriva kulturministerns dag i Husby utan att visa hur uppenbart okunnig man är om Stockholms förorterna, hur sällan man åker utanför tullarna och istället för att problematisera segregationen som har skett i Husby istället orientaliserar och exotifierar problemen som finns. Det är inte första gången man skriver på de här sättet om Husby istället för vad det verkligen är. Det är inte ett exotiskt litet Nordafrika och det är inte därför "de stora upploppen" startade. De "stora upploppen" startade på grund av många anledningar, men främst på grund av den där segregationen som ju skulle vara huvudtemat för artikeln. Att mena att Husby är olikt hela Stockholm är att understryka de där vi och dom beteendet som just segregation kännetecknas av. Nääää gör om gör rätt.

HögskoleprovetEn liten påminnelse, nu går det att söka till högskoleprovet på https://www.hogskoleprov.nu . Provet kostar 350 kronor att göra och sista anmälningsdag är 15 september.

Om man vill söka till universitet kan det vara mycket bra att göra högskoleprovet för att man då hamnar i en till antagningsgrupp, får man ett bra resultat kan man komma in via högskoleprovsresultatet istället för gymnasiebetygen. Så för dig med dåliga gymnasiebetyg och höga ambitioner erbjuder högskoleprovet en andra chans. Det går att plugga till provet, det kan man göra genom att kolla gamla prov. De finns på den här länken.

Yeziders religion

Och när jag ändå är inne på NE kan jag passa på att dela med mig av den här intressanta texten om yazidier eftersom många verkar förvirrade kring frågan om de tillhör islam eller kristendom.

"yazidier [jasi:´-], yezidierjezidierjeziderjesidier, anhängare av en särskild religionsform bland kurderna. Yazidierna finns främst i norra Irak men även i bland annat Turkiet, Syrien, Iran och delar av Kaukasien. Tillförlitliga uppgifter om det totala antalet yazidier saknas; uppskattningar varierar mellan färre än 100 000 och fler än 500 000.
Anhängarna kallas ibland felaktigt för "djävulsdyrkare". Namnet har förmodligen att göra med att deras böner riktas till änglar (persiska īzed), framför allt till Malak Taus (Malak Ṭāūūs 'Påfågelsängeln'), som representerar den gudomliga aktiviteten och som regerar tillsammans med sex andra änglar. I läran ingår tron på själavandring, genom vilken anden efterhand renas. Shaykh Adi (1100-talet) äras, och hans grav (norr om Mosul) besöks vid en årlig pilgrimsfärd.
Yazidiernas religion är nära besläktad med bland annat kristendom och islam och de har genom historien ofta utsatts för förföljelse. De gifter sig endast inom den egna folkgruppen och accepterar inga konvertiter. En betydande andel yazidier har sökt sig till Europa, främst till Tyskland men även till Sverige. Yazidiernas utsatta situation aktualiserades i samband med att den islamistiska rörelsen Islamiska staten (IS) under 2014 erövrade stora delar av norra Irak."

yazidier. http://www.ne.se.ezp.sub.su.se/lang/yazidier, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-08-20.

Idol och rasism


Många har nog sett klippet härunder Filip Dikmen kallar Idol-juryn för rasister. Jag ska vara en riktig party-pooper och kritisera TV4 och Idol för det här. Enligt många internetkällor jag har läst är den här killen en skådespelare, om så är fallet känner jag spontant att det var väldigt onödigt att skriva ett manus där han kallar juryn för rasister. Behövs det verkligen fler klipp där folk får spy ut sin galla över invandrare? Det kan behövas en diskussion om rasism och användningen av ordet. Men det här, nej jag vet inte. Blä. 
Användningen av ordet rasism är väldigt sällan nyanserat, eftersom man inte har exakta riktlinjer för vad rasism egentligen är (eftersom varje person upplever det olika) är det lätt att svänga sig med ordet. Man måste dock komma ihåg att rasism är en ideologi, inte bara ett ord. Nationalencyklopedins definition av rasism är följande:1) uppfattningen att det är rimligt att indela människosläktet i ett antal distinkta raser utifrån fenotypiska skillnader (yttre kännemärken);
2) antagandet att det finns ett samband mellan å ena sidan sådana fenotypiska skillnader och å andra sidan nedärvda mentala och intellektuella anlag, beteendemönster samt lynne och moralisk karaktär;
3) antagandet att dessa nedärvda drag är gemensamma för alla medlemmar av respektive raser;
4) övertygelsen att raserna låter sig klassificeras i en hierarki, beroende på kvaliteten av de nedärvda dragen;
5) föreställningen att denna hierarkiska klassifikation berättigar medlemmar av förment överlägsna raser att dominera, exploatera och t.o.m. förinta medlemmar av förment underlägsna raser.  

Problemet med att använda ordet rasist eller rasism för saker som inte är "rätt" är att ordet blir urholkat, det tappar sin mening och slagkraft. Man ska kalla saker för vad det är, absolut. Men att använda ordet rasism på ett mer ansvarsfullt sätt skulle ge ordet mer tyngd. Ett annat ord som kan vara bra att använda istället är "främlingsfientlig". Så här skriver NE:
Även åsikter och handlingar som inte i alla avseenden motsvarar definitionen ovan kan med viss rätt benämnas rasism, när det rör sig om allmän motvilja mot medlemmar av grupper som definieras genom fysiska, kulturella eller beteendemässiga karakteristika, utan hänsyn till enskilda gruppmedlemmars individuella särdrag. Ofta är dock uttrycket främlingsfientlighet mer adekvat om sådana attityder.

Det jag menar är inte att man ska sluta använda ordet rasism, men man kan tänka igenom när och hur man använder det för att ordet inte ska tappa sin mening. 


måndag 18 augusti 2014

Valkompasser

Vet du inte vad du ska rösta på?

En valkompass är ett verktyg framtaget av olika "experter", du kan gå in, svara på ett antal frågor och den visar ungefär vilket parti du ligger närmast. Fördelen är att en valkompass kan peka ungefär åt vilket håll du ligger i partipolitiken men det farliga är att man tror alldeles för mycket på den. Tänk på att alternativen som tagits fram skapats av någon annan åt dig, så läs på och försök att bilda din egen uppfattning om frågor.

Att inte veta vad man ska rösta på är väldigt vanligt, jag har inte själv bestämt mig och lär nog göra det i valstugan när jag väl är på plats. Jag velar för att jag vet inte vad som är bäst även fast jag har mina åsikter. Försök att läsa på på partiernas hemsidor, eller hitta någon kandidat som du känner är nära dig. Ta hjälp av släkt och vänner men glöm inte att det alltid är du som bestämmer vad du ska rösta på. Det är lätt att svepas med i andras argument men gå alltid efter din magkänsla.

Vilken valkompass som är bäst är svårt att svara på, jag gillar verkligen professorn i Statsvetenskap Tommy Möller som har varit med i skapandet av DN:s valkompass så jag testade den först. Du kommer att få olika resultat varje gång, eller olika resultat på olika kompasser, det är vanligt och visar bara hur lika partierna egentligen tycker i vissa frågor. Gör en redan idag!!!!!!!!!!!


Här är SVT:s valkompass
Här är DN:s
Här är SvD:s
Här är Aftonbladets

Den senaste väljarbarometern från SIFO


Vad är en väljarbarometer?


Det finns många olika typer av väljarbarometrar, huvudsyftet är att ta reda på vad "allmänheten" tycker just nu. Det kan man göra genom telefonintervjuer, intervjuer på gatan, frågor via sms och liknande. Poängen är att fråga så många som möjligt för att det ska vara representativt, alltså representera vad befolkningen i det stora hela tycker.

Om du har 1000 slumpmässigt utvalda personer i en grupp och ställer dessa ett antal frågor kan man få fram ett resultat man sedan kan generalisera, det viktiga är att förklara olika trender och inte ge exakta resultat. Därför ska man alltid ta väljarbarometrar med en nypa salt, människor och deras partisympatier är ombytliga.

SIFO har genomfört väljarundersökningar sedan år 1968 och har skapat en egen hemsida inför valet 2014 som du kan hitta här. Här publiceras de senaste undersökningarna och vi ska ta en titt på vad den senaste väljarundersökningen från 16 augusti sa. Jag har valt valresultatet från 2010 som kontrast, den mörka färgen visar hur resultatet var år 2010 och de ljusa hur resultaten såg ut för två dagar sedan. Tryck på bilden om du inte ser.
Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ, Sverigedemokraterna (tyvärr) har alltså ökat. Socialdemokraterna, Folkpartiet, Moderaterna har sjunkit medan Kristdemokraterna och Centerpartiet hamnar under riksdagsspärren. För att få sitta i riksdagen måste ett parti få över 4 procent av väljarnas röster, om man inte får mer än det kallas det att man hamnar under "riksdagsspärren".

Eftersom vi har något som kallas för blockpolitik i Sverige där fler partier samarbetar för att få majoritet redovisas även blockfördelningen i bilden ni ser där uppe. Där kan man se att oppositionen, som är det Rödgröna blocket (består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och eventuellt Vänsterpartiet) just nu är "i ledning" bland väljarna i väljarbarometern. Det blå blocket som består av Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet har alltså ett lägre antal röster än tidigare.

Det finns mycket intressant information att hämta från väljarbarometrar, exempelvis att 10 procent av befolkningen skulle rösta på ett rasistiskt parti om det var val idag. Det är helt sjukt tycker jag!

Önskar alla en trevlig start på veckan så hörs vi imorgon!söndag 17 augusti 2014

TUF:s valblogg

Hallå hallå, nu är det mindre än en månad kvar till valet den 14 september. Det innebär för TUF:s del en liten upptrappning i aktivitet och för bloggens del en liten valspecial.

Just nu är det jag, Alev som kommer att skriva och dela här. Jag har varit ordförande för organisationen tidigare och vill poängtera att det är mina personliga åsikter jag delar här. Är du intresserad av att engagera dig i valet kan du alltid kontakta oss på info@tuf.nu eller mig på alevp@tuf.nu. Vi är öppna för alla typer av aktiviteter och idéer.

Vi kommer att diskutera olika ämnen här under de här veckorna, bland annat:

Varför rösta?
Varför röstar vi inte?
Vad säger partierna egentligen?
Vilka är de största skillnaderna på partierna?
Feminism
Antirasism!!!!!!!!!
De viktigaste frågorna för (turkiska) ungdomar just nu
Vårt demokratiska system
Väljarbarometrar
Valkompasser och mycket mer.
Hälsningar
Alev